Wat is een webshop? Tips, trends en de meest winstgevende producten in 2023

Wat is een webshop? Tips, trends en de meest winstgevende producten in 2023

Ben jij van plan om een webshop te beginnen vanuit huis? Dat is een goed idee! Steeds meer ondernemers kiezen ervoor om hun producten online te verkopen omdat het runnen van een online winkel talloze voordelen en mogelijkheden biedt. Het is flexibel met relatief veel vrijheid, brengt minder risico met zich mee en kost beduidend minder dan het runnen van een fysieke winkel.

Geschreven door
Nakita Bam
Geschreven op
29-06-2023

Bij het openen van een webwinkel komt echter best nog wel wat kijken. In deze blog vind je daarom alle essentiële informatie die je nodig hebt om je eigen online winkel op te zetten vanuit het comfort van je eigen huis. Met onze tips en tricks kun je zelfverzekerd aan de slag om jouw webshop laten floreren in de competitieve online markt.

 

Wat is een webshop?

Een webshop, ook wel e-shop of webwinkel genoemd, is een online winkel waar je goederen of diensten kunt kopen. Online shoppen bij een webwinkel is gemakkelijk voor klanten omdat zij alle producten gewoon vanuit huis kunnen bekijken, zonder dat ze naar een fysieke winkel hoeven te gaan. Via foto's, video's en duidelijke productbeschrijvingen geeft de shop een idee van wat er te koop is. 

 

Als je een webshop wilt beginnen, zijn er twee opties: je kunt een kant-en-klare webshop-oplossing kopen of er zelf één bouwen. Het laatste vergt wel wat technische kennis, dus in dat geval is het handig als je ervaring hebt. 

 

Hoe dan ook, je kunt jouw online winkel inrichten zoals je wilt en kunt artikelen verkopen aan mensen van over de hele wereld.

 

Wat kost een webshop?

Aan het openen van een webshop zijn verschillende kosten verbonden zoals: Kosten voor de webwinkel, operationele kosten, inkoop van producten, logistieke kosten, eventuele bijkomende kosten (bijvoorbeeld voor online marketing, personeel of het inhuren van specialisten).

 

Als je webwinkel begint voor een nieuwe onderneming, dan zal je die moeten inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dat kost €75. 

 

De kosten van het opzetten van je e-shop hangen af van de manier waarop je dat doet. Als je je online winkel laat bouwen door een professional, dan kunnen de kosten oplopen tot wel €10.000. Via kant-en-klare winkel software zoals Shopify is het echter ook heel goed mogelijk om je winkel zelf op te zetten. Dit is veel goedkoper en kan net zo effectief zijn als een professioneel ontworpen webshop. 

 

Vooral als je net begint, zal deze budgetvriendelijke optie een uitstekende keuze zijn. Het grote voordeel is ook dat bij deze kant-en-klare e-commerce providers je domeinnaam en hosting vaak bij de prijs inbegrepen zijn. 

 

Als je winkel dan eenmaal online staat, zijn er operationele kosten waar je rekening mee moet houden. Een belangrijke kostenpost zal de inkoop van goederen zijn alsmede de logistieke kosten van het verzenden naar je klanten (en eventueel retourneren). 

 

Overige kosten zoals marketing en personeel zijn optioneel en afhankelijk van de grootte van je bedrijf en webwinkel. Als je net begint, zal je waarschijnlijk opereren als eenmanszaak zonder personeel en zal online marketing beperkt zijn tot lokale advertenties en social media. 

 

Het is belangrijk om alle kosten zorgvuldig in je budget op te nemen. Door een realistisch beeld te hebben van de kosten kun je de nodige stappen nemen om je webwinkel zo succesvol mogelijk te laten worden.

 

2023 Nederlandse webshop trends (die je moet kennen)

De wereld van het online shoppen verandert voortdurend en het is van groot belang dat je op de hoogte bent van de belangrijkste trends. Alleen zo kan je ervoor zorgen dat jouw webshop met zijn tijd meegaat. 

 

Denk bijvoorbeeld aan social media. De integratie van winkelfuncties binnen Facebook en Instagram stelt je in staat je producten rechtstreeks vanaf je social media te verkopen. 

 

Een andere belangrijke trend is de focus op duurzame en ethische winkelpraktijken. Klanten zijn zich steeds meer bewust van de impact van hun aankopen op het milieu en de samenleving. Het is dus belangrijk daar rekening mee te houden bij je inkoop, de keus voor verpakkingsmaterialen en in de productie.

 

De meest populaire producten voor webshops

Je kan nog zo’n mooie en trendy online winkel hebben, zonder gewilde producten wordt het lastig om van je webwinkel een succes te maken. Wat verkoopt goed? Shopify onderzocht de meest verkochte producten voor webshops en zette ze op een rij. Sommige zijn behoorlijk voordehand liggend maar er zitten ook een aantal verrassende items tussen. Benieuwd? We geven je 7 van de meest populaire producten voor webshops waarmee jij inspiratie op kan doen.

 

1. Speelgoed 

Het grote voordeel van online speelgoed kopen, is dat het veel sneller en overzichtelijker is dan in een fysieke winkel. Volwassenen kunnen makkelijker speelgoed vinden op naam, merk of collectie door te zoeken in relevante categorieën. Als je speelgoed gaat verkopen in jouw webwinkel, zijn categorieën dus belangrijk. Je kan het speelgoed bijvoorbeeld indelen op leeftijd en thema. 

 

2. Schoenen 

Van modieuze sneakers tot herenschoenen of mooie pumps voor bij de kerst outfit, als je schoenen verkoopt is het belangrijk dat je één bepaalde doelgroep aanspreekt.  

Pennen en potloden - Hoewel iedereen werkt met een pc, laptop of tablet, zijn pennen en potloden ook nog altijd nodig om iets op te schrijven. Voor kantoorartikelen heb je een heel breed publiek: voor scholieren, studenten, grote en kleine bedrijven en voor mensen die vanuit huis werken zijn kantoorartikelen immers onmisbaar. 

 

3. Decoratieve flessen 

Een onverwachte productgroep in deze lijst, zijn decoratieve flessen. Van fraaie sierflessen tot vazen, urnen en potten, er wordt online heel wat gekocht om het interieur van een rustieke uitstraling te voorzien. 

Boormachines - We zijn meer thuis en we doe-het-zelven dus ook een stuk meer. Hoe handig is het dan dat je al het benodigde gereedschap gewoon online kan bestellen? Boormachines en allerlei gerelateerde accessoires zoals schroefbitsets, koffers voor boormachines en accu's zijn de nummer 5 op deze lijst. 

 

4. Kniptangen 

Om dezelfde redenen als boormachines, zijn kniptangen, nijptangen en striptangen ook gewilde online producten voor het klussen in huis. 

 

5. Navigatiesystemen

In een maatschappij waarin iedereen navigatie op zijn telefoon heeft, is het voor ons verrassend om uit te vinden dat navigatiesystemen toch nog de nummer 7 op deze lijst is. Online artikelen in deze categorie kunnen bijvoorbeeld accessoires en gadgets voor navigatie en smartphone zijn, maar ook wandel gps en opladers.

 

Dit is slechts het topje van de ijsberg, er zijn nog talloze producten die online goed verkopen, denk bijvoorbeeld aan kleding, auto onderdelen, kantoorbenodigdheden, elektronica en nog veel meer. Het is, bij het kiezen van goederen voor jouw webwinkel, in elk geval belangrijk om goed marktonderzoek te doen en rekening te houden met de specifieke behoeften en trends in jouw doelmarkt.

 

Populairste webshop platformen voor kleine bedrijven in Nederland

Het aantrekken van bezoekers naar je webwinkel en ze daar te houden, is niet gemakkelijk. Ook het onderhoud van de website en -winkel vergt technische kennis en kost geld.   

 

Je kan daarom overwegen om je producten te verkopen via bestaande online marktplaatsen. Dit zijn speciale platformen die werken als een verzamelplaats voor online retailers.

 

De meest bezochte webwinkel platformen in Nederland in 2023 zijn: Bol.com, Marktplaats, Amazon , Coolblue, Aliexpress 

 

Voordelen van het gebruik van deze platformen boven een eigen e-shop zijn dat je vrijwel geen opstartkosten hebt en het risico laag is. Bij bol.com betaal je als verkoper bijvoorbeeld alleen commissie (een vast bedrag of een percentage van de verkoopprijs) op producten als ze daadwerkelijk verkocht zijn. Bovendien lift je mee op de uitgebreide online marketing van het bedrijf en heb je altijd hulp beschikbaar bij problemen. 

 

Om je artikelen succesvol te verkopen op grote platforms is het wel belangrijk dat je je inspant om op te vallen en jouw aanbod te doen onderscheiden van die van de andere aanbieders. 

 

Tips voor het beginnen van een webshop vanuit huis

Ga jij binnenkort je eigen online winkel beginnen? Gebruik dan deze 5 tips voor het beginnen van een succesvolle webshop aan huis.

 

Controleer de regels voor een bedrijf aan huis

In veel gevallen is expliciete toestemming van de gemeente nodig om thuis een bedrijf te starten, afhankelijk van de branche waarin je werkzaam bent. Neem daarom eerst contact op met de gemeente voordat je je webwinkel begint. Zij zullen het bestemmingsplan moeten aanpassen of ontheffing moeten aanvragen. Het beleid en de procedure verschilt per gemeente en hangt af van het type beroep dat je uitoefent. Over het algemeen zullen er waarschijnlijk weinig bezwaren zijn tegen een kleinschalige webshop maar het is belangrijk op de hoogte te zijn van de regels in jouw gemeente.

 

Voorkom overlast

In Nederland wordt niet snel moeilijk gedaan over het verrichten van commerciële activiteiten vanuit huis, zolang je geen overlast veroorzaakt. Zorg er dus voor dat je buren geen last hebben van jouw werkzaamheden. Gebruik bijvoorbeeld extra isolatie tegen mogelijke geluidsoverlast. Beheer je de voorraad vanuit huis? Bedenk je dan dat logistiek ook voor de nodige overlast kan zorgen. Bijvoorbeeld omdat er vaak busjes op de stoep staan om pakketjes af te leveren. Probeer alle overlast zo veel mogelijk te beperken en informeer je buren. 

 

Bepaal je werktijden

Het voordeel van het runnen van een webshop vanuit huis is dat je flexibele service kan leveren aan je klanten. Het gevaar is dat je constant reageert op je mails of de telefoon opneemt en daardoor nooit echt ophoudt met werken. En dat terwijl ontspanning ook zo belangrijk is! 

 

Spreek daarom met jezelf werktijden af en probeer je hier zo veel mogelijk aan te houden. Zet ’s avonds je mail uit of houd je mail alleen in de gaten als het om spoedklussen gaat. Communiceer de openingstijden van je webwinkel netjes via de website zodat klanten weten wat ze kunnen verwachten.

 

Lever snel vanuit voorraad

Consumenten zijn verwend met razendsnelle levertijden van grote webwinkels. Bedenk daarom goed welke service je wil leveren en met welke webshops je concurreert als het gaat om het bezorgen van online producten.

 

Om snel te kunnen leveren, is het bijna noodzakelijk om je voorraad zelf te beheren. Ben je afhankelijk van je leveranciers? Dan kan het lastig zijn om klanten zekerheid te geven over de afleverdatum van hun pakket.  

 

Huur opslagruimte

Als jij je voorraad zelf beheert, heb je voldoende opslagruimte nodig. Met een succesvolle eigen webshop aan huis kom je al snel ruimte te kort. Een opslagruimte huren is dan een goede oplossing én een stuk goedkoper dan verhuizen naar een groter huis. Er is altijd wel een opslaglocatie in de buurt en het is mogelijk om flexibel te huren. Je zit dus niet vast aan een lang contract en kunt aanpassingen maken naargelang je meer of minder ruimte nodig hebt.

 

 

Het starten van een webshop aan huis biedt talloze voordelen en mogelijkheden, zoals flexibiliteit, lagere kosten en minder risico's in vergelijking met een fysieke winkel. Om een succesvolle online winkel op te zetten, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van trends in de online markt. Verder is het belangrijk dat je producten snel kan leveren en dat betekent dat je ruimte nodig hebt om voorraad te kunnen opslaan.

 

Op zoek naar een tijdelijke goederenopslag voor jouw webshop? Vraag dan een gratis quote aan of bekijk onze mogelijkheden. Vergeet niet onze blog te volgen voor meer handige tips en tricks!