Hoe vouw je een doos (zonder plakband)?

Hoe vouw je een doos (zonder plakband)?

Stel je voor: je hebt een doos nodig om wat spullen netjes op te bergen maar kan geen (of te weinig) plakband vinden. Dat wordt een snelle trip naar de winkel… of niet?

Geschreven door
Maajidahs
Geschreven op
24-05-2024

 

Om een doos te vouwen heb je namelijk helemaal geen plakband nodig!

 

Wij hebben handige tips en een eenvoudig stappenplan voor je waarmee je leert hoe je in een handomdraai een stevige kartonnen doos vouwt, ideaal voor cadeaus, als verhuisdoos, voor opslag of zelfs als een creatief project. Het feit dat je er geen plakband of lijm voor nodig hebt, is niet alleen praktisch maar draagt ook nog eens bij aan een duurzamere levensstijl.

 

Dus, duik met ons in de kunst van het dozen vouwen en maak van de nood een deugd met deze handige en duurzame oplossing.

 

Materialen voorbereiden

Een goed begin is het halve werk, dat geldt ook zeker voor het vouwen van een doos zonder plakband of lijm. Door het materiaal goed voor te bereiden en zorgvuldig te meten en snijden, zorg je ervoor dat alle delen van je doos perfect passen. 

 

Dit is essentieel voor de stabiliteit en de stevigheid. Een doos die precies op maat is gemaakt, zal bovendien gemakkelijker in elkaar te zetten zijn en beter zijn vorm behouden.

 

Benodigdheden

 • - Karton
 • - Schaar of een hobbymes
 • - Liniaal of meetlint
 • - Potlood
 • - Vouwbeen of een botte rand van een schaar.

 

Meten en snijden:

 1. 1. Beslis hoe groot je de doos wilt hebben en meet het karton goed uit. Denk aan de lengte, breedte en hoogte.
 2. 2. Teken het ontwerp op het karton met je potlood.
 3. 3. Gebruik je schaar of hobbymes om langs de lijnen die je hebt getekend, te snijden. Wees zo nauwkeurig mogelijk om ervoor te zorgen dat alle delen netjes passen wanneer je de doos in elkaar zet.
 4. 4. Gebruik de achterkant van je schaar of een vouwbeen om langs de lijnen te gaan waar de doos gevouwen moet worden. Dit maakt het vouwen van het karton makkelijker en zorgt voor scherpere randen.

 

 

Met deze voorbereiding heb je een stevige basis voor het vouwen van je doos. Zo wordt het vouwproces een stuk eenvoudiger en het eindresultaat een stuk netter.

 

Een doos vouwen zonder plakband of lijm

Er zijn verschillende vouwtechnieken zoals de valley fold en de mountain fold. 

Door deze toe te passen, kun je een stevige doos vouwen van karton die zonder plakband in elkaar blijft zitten. Elk vouwtype draagt bij aan de algehele stabiliteit en esthetiek van de doos, waardoor je een functioneel en visueel aantrekkelijk eindproduct krijgt.

 

 

Valley Fold

Voorbeeld van een valley fold

 

Een valley fold, of dalvouw, is een basistechniek waarbij het papier of karton wordt gevouwen met het gevouwen deel naar je toe. De ‘punt’ wijst dus naar beneden. Het lijkt op de vorm van een vallei, vandaar de naam. Dit is een van de meest gebruikte technieken bij het vouwen van dozen en andere papierkunst.

Mountain Fold

Voorbeeld van een mountain fold

Een mountain fold — in het Nederlands: bergvouw — is het tegenovergestelde van de valley fold. Bij deze techniek vouw je het papier of karton zodanig dat het gevouwen deel naar boven wijst, waardoor het lijkt op een bergtop.

 

 

Diagonal Fold

Voorbeeld van een diagonal fold

 

Een diagonal fold, of diagonale vouw, wordt — de naam zegt het al —gebruikt om materiaal diagonaal te vouwen, vaak van hoek tot hoek. Deze vouw is belangrijk bij het creëren van complexe vormen en kan heel handig zijn bij het maken van de hoeken van een doos.

 

Stap-voor-stap tutorial voor het vouwen van een doos zonder plakband

Om een kartonnen doos te vouwen zonder plakband of lijm, doe je het volgende:

 

Stap 1. Karton meten en snijden: Meet het karton en snijd het karton op de juiste grootte.

 

Stap 2. Teken het patroon. 

 

Sjabloon voor het vouwen van een kartonnen doos zonder lijm of plakband.

 

 

Gebruik deze afbeelding als leidraad en teken je sjabloon op het karton. Denk aan het hoofddeel van de doos, de zijflappen en de sluitlipjes.

 

Teken ook de gleuven (de dikgedrukte lijnen op de afbeelding) waar de lipjes in moeten om de doos te sluiten.

 

Stap 3. Uitsnijden en rillen: Snijd het sjabloon uit met een scherp mes.

Maak rillijnen op de plekken waar het karton moet worden gevouwen (de stippellijnen op het sjabloon). Dat maakt het vouwen van je doos makkelijker. Zorg dat je niet door het karton heen snijdt.

 

Stap 4. De doos vouwen. Vouw het karton langs de rillijnen om de vorm van de doos te krijgen. De zijflappen aan de boven- en onderkant vouw je naar binnen.

 

Doos vouwen zonder plakband of lijm te gebruiken.

 

Stap 5. Lipjes vergrendelen: Schuif de lipjes aan het uiteinde van deel D in de bijbehorende gleuven (tussen deel C en A) om het paneel vast te zetten zonder plakband of lijm.

 

Vouw de uiteinden (E) van de zijpanelen (B) in de opening die ontstaat tussen de dubbelgevouwen D en C om de zijpanelen aan elkaar te bevestigen zonder plakband of lijm.

 

Stap 6. Afronden: Check je doos alle kanten om te zien of alle panelen goed vastzitten. Pas waar nodig lipjes of gleuven aan voor een strakke pasvorm.

 

 

Tips om het vouwen van een doos van karton zo succesvol mogelijk te maken.

Het vouwen van een doos van karton en dan ook nog zonder het gebruik van plakband is een uitdaging, maar als het lukt is het zeker een lonende taak. Hier zijn enkele tips om deze klus met succes en gemak te klaren.

 

Pas de afmetingen aan

 • - Je kunt zelf het formaat van de doos bepalen. Door de afmetingen van de bodem (deel A) en de zijflappen aan te passen. Zorg alleen dat de verhoudingen behouden blijven zodat alles goed past.
 • - Oefen met verschillende maten om een gevoel te krijgen voor hoe het vouwen de uiteindelijke grootte en vorm van de doos beïnvloedt.
 • - Kies de juiste grootte en stevigheid van het karton op basis van de inhoud.

 

Versier en versterk je doos

 • - Verstevig hoeken en randen met extra karton.
 • - Gebruik dikker karton voor grotere dozen om stabiliteit en duurzaamheid te waarborgen.
 • - Decoreer je doos met gekleurd papier, stof, verf, stempels, stickers of linten (hier zal je waarschijnlijk wél plakband of lijm voor nodig hebben!)

 

Recycle!

 • - Gebruik gerecycled karton voor het vouwen van je doos.
 • - Kies voor herbruikbare en duurzame versieringen.
 • - Recycle de gevouwen doos na gebruik om de milieu-impact te verlagen.

 

 

Verhuisdozen bij 1BOX

Shop milieuvriendelijke verhuisdozen bij 1BOX

Het vouwen van een doos zonder plakband biedt een innovatieve en duurzame oplossing voor allerlei opberg behoeften. Met deze milieuvriendelijke aanpak draag je bovendien bij aan de vermindering van afval en bevorder je het gebruik van gerecyclede materialen.

 

Bij 1BOX Self Storage begrijpen we het belang van duurzaamheid. Daarom bieden we een scala aan hoogwaardige verpakkingsmaterialen die aansluiten bij deze filosofie. Al onze verpakkingen zijn ontworpen met het oog op gebruiksgemak, veelzijdigheid en milieuvriendelijkheid, waardoor ze perfect zijn voor iedereen die op zoek is naar betrouwbare en duurzame opbergoplossingen.

 

Bezoek onze website of een van onze opslaglocaties om te zien hoe 1BOX jou kan helpen. Laat je inspireren door ons assortiment of vraag meteen een vrijblijvende offerte aan. Samen maken we de planeet een beetje groener, doos voor doos!