Afmeting van een verhuisdoos: Hoe vind je de beste maat?

Afmeting van een verhuisdoos: Hoe vind je de beste maat?

Het kiezen van de juiste afmeting voor je verhuisdozen is een belangrijke stap voor een soepele verhuizing of het efficiënt opslaan van je bezittingen. Jouw doel is immers om je spullen zo veilig en georganiseerd mogelijk te bewaren en zo min mogelijk ruimte te verspillen. Het is daarom van groot belang om de optimale balans te vinden in verhuisdoos afmetingen. Te grote dozen kunnen resulteren in onhandelbare gewichten, terwijl te kleine dozen het risico op schade aan kwetsbare spullen kunnen vergroten.

Geschreven door
Maajidahs
Geschreven op
20-11-2023

 

In deze blog geven we je waardevolle informatie die je zal helpen bij het maken van de juiste keuze wat betreft het formaat van je verhuisdozen. Hiermee ben je niet alleen verzekerd van een vlotte verhuizing, maar ook van een efficiënte opslagoplossing.

 

Waarom is het belangrijk om de juiste afmeting verhuisdoos te kiezen?

Kies de juiste afmeting verhuisdoos om schade te voorkomen.

 

Het kiezen van de correcte afmeting verhuisdoos lijkt op het eerste gezicht misschien niet zo belangrijk maar dat is het wel. Het is niet alleen cruciaal voor de veiligheid van je spullen, het kan je ook kosten besparen. Door de maat verhuisdoos te kiezen die je daadwerkelijk nodig hebt, vermijd je onnodige aanschaf van te grote, duurdere dozen en dit scheelt je geld. 

 

Het is een investering die zichzelf terugbetaalt qua gemak en efficiëntie. 

 

Hieronder vind je nog meer redenen waarom het belangrijk is om de juiste afmeting verhuisdoos te kiezen: 

 

 • - Voorkomen van schade: te grote dozen kunnen snel te zwaar worden wanneer ze volgeladen zijn, wat het risico op beschadiging van zowel je spullen als je rug vergroot. Aan de andere kant worden te kleine dozen vaak tot aan de rand gevuld, waardoor het gevaar van schade aan je bezittingen toeneemt.
 • - Optimaal gebruik van ruimte: Het selecteren van de juiste maat verhuisdoos garandeert een efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte, zowel in de verhuiswagen als in een opslagruimte. Dit minimaliseert verspilde ruimte en resulteert ook weer in kostenbesparingen.
 • - Veiligheid: Goed passende verhuisdozen zorgen voor een betere balans en stabiliteit tijdens het transport en in de opslag. Dit vermindert het risico op ongevallen bij het tillen en verplaatsen van zware dozen.
 • - Tijdsbesparing: Het gebruik van geschikte formaten verhuisdozen maakt het inpakken en uitpakken efficiënter. Het bespaart tijd bij zowel het laden als het uitladen van je spullen.
 • - Milieubewustzijn: Door de juiste maat verhuisdoos te kiezen, minimaliseer je onnodig gebruik van verpakkingsmateriaal. Dit leidt tot minder afvalproductie en draagt bij aan een groenere planeet, een waarde die we bij 1BOX Self Storage hoog in het vaandel dragen.

 

Top verhuisdoos maten en gebruik

Er bestaat een breed scala aan verhuisdozen in verschillende maten en vormen. Er bestaan zelfs speciale formaten verhuisdozen voor specifieke doeleinden zoals de verhuis kledingbox, schoenendoos en TV doos. 

 

In de tabel hieronder vind je een overzicht van de verschillende maten verhuisdozen en voor welke bestemming ze het meest geschikt zijn. Gebruik dit schema om verhuisdozen te vergelijken en de juiste maten te kiezen.

 

Verhuisdoos Afmeting Geschikt voor:
Verhuisdoos klein 30 cm x 30 cm x 41 cm Algemeen gebruik voor boeken, kleding, en kleinere huishoudelijke items.
Verhuisdoos medium 46 cm x 33 cm x 33 cm Ideaal voor keukengerei, serviesgoed en middelgrote voorwerpen.
Verhuisdoos groot 61 cm x 46 cm x 46 cm Geschikt voor lichtgewicht dekens, kussens en grotere spullen.
Kledingdoos 60 cm x 50 cm x 124 cm Hierin kun je kleding direct vanuit je kast hangen, zonder vouwen.

 

Bij 1BOX hebben we een uitgebreid assortiment van verpakkingsmateriaal en natuurlijk professionele verhuisdozen in verschillende maten. Al onze verhuisdozen zijn van goede kwaliteit en gemaakt van heel stevig karton. Dit maakt de 1BOX verhuisdozen ideaal voor het opbergen van zwaardere spullen, zoals boeken en gereedschap.

 

Hoe kies je de juiste verhuisdoos maat?

 

Met de onderstaande tips kan je gemakkelijk bepalen welke afmeting verhuisdoos jij nodig hebt voor je spullen. Dit zorgt voor een soepele en georganiseerde verhuizing of opslag. 

 

 1. 1. Maak, voordat je verhuisdozen aanschaft, een inventaris van je spullen. Dit helpt je om de hoeveelheid en het type items die je moet inpakken te schatten en zal je helpen bij het selecteren van de juiste verhuisdoos maat.
 2. 2. Wees je bewust van het gewicht van je spullen. Voorkom overbelading van de dozen, dit kan leiden tot schade of blessures. Zwaardere items zoals boeken moeten in kleinere, stevige dozen worden geplaatst, terwijl lichtere items in grotere dozen kunnen worden ingepakt.
 3. 3. Gebruik een opslagcalculator om te bepalen hoeveel en welke maat verhuisdozen je nodig hebt op basis van de items die je wilt inpakken.
 4. 4. Als je breekbare of waardevolle spullen hebt, investeer dan in speciale dozen die zijn ontworpen voor dit soort items. 
 5. 5. Als je twijfelt, is het vaak een goed idee om een verscheidenheid aan afmetingen verhuisdozen aan te schaffen. Standaard dozen zijn over het algemeen veelzijdig en kunnen worden gebruikt voor een breed scala aan items. Grote dozen zijn ideaal voor lichtere, omvangrijke items zoals beddengoed.
 6. 6. Ongeacht het formaat, moeten je dozen duidelijk worden gelabeld met de inhoud. Dit helpt je om specifieke items later terug te vinden en zorgt voor een juiste behandeling tijdens de verhuizing of opslag.
 7. 7. Als je een opslagruimte gebruikt, maak dan een duidelijke planning voor de ideale indeling van je opslagruimte. Kleinere dozen passen bovenop grotere, waardoor je optimaal gebruik maakt van de verticale ruimte. 

 

Waar koop je de beste verhuisdozen?

Verhuisdozen kan je op verschillende plekken kopen. Denk bijvoorbeeld aan lokale bouwmarkten, doe-het-zelfwinkels of online verhuis-shops. 

 

Wist je dat de meeste opslagfaciliteiten ook verhuisdozen verkopen? Bij al onze 1BOX locaties hebben we 3 formaten verhuisdozen beschikbaar: klein, medium en groot. Door verschillende afmetingen verhuisdozen te combineren, kun je optimaal gebruikmaken van de ruimte. 

 

1BOX verhuisdozen zijn daarnaast gemaakt van stevig karton en kunnen hoog gestapeld worden zonder in te zakken. Bovendien heb je geen tape nodig om ze af te sluiten. Hiermee wordt het verhuizen en opslaan van je spullen een stuk eenvoudiger en efficiënter.

 

Bij 1BOX hebben we op dagelijkse basis te maken met verhuisdozen en we begrijpen daarom als geen ander hoe belangrijk het is om de juiste afmeting te vinden. 

 

Als je meer hulp nodig hebt bij het bepalen van de juiste verhuisdoos afmeting, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze vriendelijke medewerkers. Onze opslag-experts staan altijd paraat om je van advies en informatie te voorzien, zodat jouw verhuis- of opslag-ervaring probleemloos verloopt. 

 

We wensen je veel succes met het kiezen van verhuisdozen en hopen dat deze tips van pas komen!