7 Stijlvolle en duurzame ideeën voor een alternatieve kerstboom

7 Stijlvolle en duurzame ideeën voor een alternatieve kerstboom

De kerst staat weer voor de deur en dus is het tijd om je huis gezellig te maken met versieringen én een kerstboom. Of niet? 

Geschreven door
Maajidahs
Geschreven op
06-12-2023

Steeds meer mensen zijn zich bewust van de impact van hun kerstversiering op het milieu en kiezen daarom voor een duurzaam alternatief. Bij 1BOX Self Storage hebben we sustainability hoog in het vaandel staan en moedigen we deze ontwikkeling dus van harte aan.

 

Ga jij ook voor een groene kerst? Kies dan voor een alternatieve kerstboom. In deze blog zetten we verschillende, milieuvriendelijke kerstboom alternatieven voor je op een rij, inclusief mogelijkheden om je alternatieve kerstboom zelf te maken.

 

Voordelen van een duurzame alternatieve kerstboom

Naast duurzaamheid zijn er nog andere voordelen die ervoor zorgen dat steeds meer Nederlanders kiezen voor alternatieve kerstbomen. We zetten ze hieronder voor je op een rij. 

 

Onderhoudsvrij 

Bij alternatieve kerstbomen hoef je je geen zorgen te maken over water geven of ander onderhoud. Ze behouden hun frisse uitstraling gedurende de hele feestperiode, zonder enige verzorging.

 

Budgetvriendelijk

Alternatieve kerstbomen bieden een budgetvriendelijke optie, omdat je het zo duur of goedkoop kunt maken als je zelf wil. Bovendien kan je er ook voor kiezen om elk jaar een nieuwe, unieke kerstboom op te zetten en de feestdagen nog specialer te maken.

 

Geen dennennaalden 

Het opruimen van dennennaalden die traditionele kerstbomen vaak overal achterlaten, is voorgoed verleden tijd. De meeste alternatieve kerstbomen laten namelijk geen sporen achter, waardoor je huis netjes en schoon blijft.

 

Ruimtebesparend

Een alternatieve kerstboom kan aangepast worden aan de grootte van je woning en past dus altijd. Het maakt dus niet uit hoe groot je woont, je kunt nog steeds genieten van een prachtige kerstboom.

 

​​Creatieve vrijheid

Met een alternatieve kerstboom kun je je kerstdecoratie volledig aanpassen aan je eigen smaak en stijl. Je kunt je fantasie de vrije loop laten en een unieke boom creëren die perfect past bij de sfeer die je wilt creëren tijdens de feestdagen.

 

7 Stijlvolle kerstboom alternatieven voor een groenere kerst

Kersttakken in vaas als decoratie (Christmas branches in a vase as decoration).

 

Hieronder geven we je zeven geweldige kerstboom ideeën. Laat je inspireren om jouw alternatieve kerstboom zo mooi en uniek mogelijk te maken. 

 

1. Traditionele kerstboom met kluit in een pot

Als jij wilt bijdragen aan een groenere kerst, maar toch graag een traditionele kerstboom in je huis wilt, kies dan voor een boom met kluit die milieuvriendelijk gekweekt is. Deze bomen dragen het Europese keurmerk voor biologische producten, herkenbaar aan het groene blaadje, of het Planet Proof-keurmerk (voorheen Milieukeur). En wist je dat je zelfs een kerstboom kan adopteren die in januari weer wordt terug geplant?

 

Met de onderstaande tips heeft je kerstboom een goede overlevingskans om na de kerst een plekje in de tuin of in het bos te krijgen.

 

 • - Kies een kleine boom in een grote pot.
 • - Geef je boom veel water om ervoor te zorgen dat de kluit en naalden dagelijks goed vochtig blijven.
 • - Laat de boom acclimatiseren in een koele ruimte (binnen) voordat je hem buiten plant.
 • - Plant de boom niet te diep; zorg ervoor dat de wortels net onder het oppervlak van de grond zitten.
 • - Gebruik veel water bij het planten (voeg 2 emmers water toe in het plantgat).
 • - Blijf de boom regelmatig water geven, zelfs tijdens de wintermaanden, nadat hij in de tuin is geplant.

 

 

2. Houten kerstboom

Een alternatieve houten kerstboom is een stuk minder groot dan een echte kerstboom en neemt dus minder ruimte in. Bovendien past de natuurlijk look van het hout in veel interieurs. Daarnaast is het hout op zichzelf al mooi dus je kunt je houten boom versieren, maar hij ziet er ook leuk uit als je hem kaal laat.

 

Je kan een houten kerstboom kopen maar je kan er ook gemakkelijk eentje zelf maken. En als je daarvoor takken uit de natuur haalt of oud hout gebruikt, is het nog milieuvriendelijker.

 

Weet je niet waar je moet beginnen? Hier zijn twee soorten houten kerstbomen:

 

 • - Voor een speelse en unieke alternatieve houten kerstboom kun je een constructie maken die lijkt op een wegwijsbord. Gebruik een stevige stok, lat of balk als 'stam' en bevestig horizontale (bamboe)stokken, latten of plankjes in de vorm van een kerstboom. Begin met lange stokken of planken aan de onderkant en werk naar boven toe smaller. Je kunt deze alternatieve kerstboom zo groot en rond maken als je wilt. Zorg voor een stevige basis, bijvoorbeeld een parasolvoet. 

 

 • - Als je op zoek bent naar een kerstboom met een meer minimalistische uitstraling is er de houten kerstboom van multiplex. Hiervoor heb je slechts twee grote platen multiplex nodig, uitgesneden in de vorm van een kerstboom. Maak in beide platen een verticale gleuf, één van boven naar beneden en de andere van onder naar boven, tot halverwege de boom. De breedte van de gleuf is iets groter dan de dikte van de plaat. Schuif de twee platen in elkaar, en je boom staat! Een leuke tip is om de boom met krijtverf te beschilderen, zodat de kinderen hem elke dag opnieuw kunnen versieren. Je kunt hem ook sfeervol maken met lichtjes of een slinger van natuurlijke materialen. 

 

 

3. DIY kartonnen kerstboom

De bovenstaande houten suggesties kunnen ook worden gemaakt van stevig gerecycled karton. 

 

Het voordeel van een kartonnen kerstboom is dat hij lichtgewicht is en dus makkelijk verplaatst kan worden als dat nodig is. Een kartonnen kerstboom is daardoor ook gemakkelijk op te slaan als de feestdagen weer voorbij zijn. 

 

Bovendien is deze alternatieve kerstboom zeer duurzaam aangezien het karton op den duur weer gerecycled kan worden.

 

 

4. Versierde huisplanten

Als je geen budget, tijd of ruimte hebt voor een kerstboom, kun je ook kerstlichtjes om je mooiste huisplanten draaien. Op deze manier hoef je niet op zoek naar een nieuwe kerstboom en kun je toch een gezellige kerstsfeer creëren. Het is milieu- en budgetvriendelijker dan het kopen van een kerstboom die je na een maand weer wegdoet.

 

 

5. Kersttak

Grote kersttakken in een vaas vormen een uitstekend en duurzaam alternatief voor de traditionele kerstboom. Bovendien zijn deze alternatieve kerstbomen echte blikvangers in je interieur. 

 

Ga eropuit in de natuur en zoek een paar mooie takken. Breng variatie aan door te kiezen voor takken met bessen, zoals rozenbottels of robuuste kale takken. Je kunt het geheel zo uitbundig maken als je wilt, maar kan ze ook puur natuur laten!

 

 

6. Kerstboom op de muur

Heb je beperkte ruimte in huis of ben je op zoek naar een sfeervolle kerstversiering voor een kleine ruimte zoals de hal of het toilet? Dan is een muurkerstboom een geweldige optie! 

 

Het is eenvoudig te creëren door een vorm van een kerstboom op de muur te maken. Hoe je deze alternatieve kerstboom verder invult, is helemaal aan jou.

 

Dit idee is niet alleen budgetvriendelijk, maar zorgt ook direct voor een gezellige sfeer. Neem bijvoorbeeld een lichtsnoer en hang het aan de muur in de vorm van een kerstboom. Als je ook kerstballen en andere ornamenten aan je 'boom' wilt toevoegen, kun je een paar spijkertjes in de muur slaan of plakhaakjes gebruiken. 

 

Nog meer ideeën voor jouw kerstboom op de muur:

 

 • - Schilder een kerstboom op de muur of op een multiplexen plaat die je tegen de muur aanzet. 
 • - Plaats verschillende losse decoraties zoals kerstballen, kerststerren, kerstgroen, houten takken, strikken, kerstkransjes, en alles wat je mooi vindt in de vorm van een kerstboom op de muur.
 • - Hang de decoraties aan een doek of een oud gordijn met behulp van kerstbalhaakjes. Op die manier hoef je geen gaten in je muur te maken en kun je de kerstboom eenvoudig verwijderen. 

 

De mogelijkheden zijn eindeloos!

 

 

7. Kerstboom zonder boom

Als je je huis in de kerstsfeer wilt brengen, kan dat ook prima zonder boom. Versier je trap, deurpost, kast of schouw op dezelfde manier als je zou doen met een kerstboom. Op deze manier kun je je huis gezellig maken zonder gedoe met het in- en uit sjouwen van een kerstboom of al te veel klussen. 

 

 

Opslag van je kerstspullen na de feestdagen

Opslag van kerstversieringen na de feestdagen.

 

Als de feestdagen weer voorbij zijn, moeten alle kerstversieringen natuurlijk ook weer worden opgeruimd. Het huren van opslagruimte is een handige oplossing om je kerstspullen veilig te bewaren. 

 

Bij 1BOX Self Storage hebben we verschillende opslagunits, van een kleine voor je je (alternatieve) kerstboom, kerstballen en slingers tot een XL opslagruimte die groot genoeg is om al je kerstspullen op te bergen. Zo hou je meer ruimte over in je huis en in je hoofd.

 

Je ziet het, er zijn tal van creatieve en milieuvriendelijke opties om de feestdagen bijzonder en groener te maken met een alternatieve kerstboom. Of je nu gaat voor een aan de muur bevestigde boom, een houten boom of een kerstboom zonder boom, er is voor elk huis een unieke keuze beschikbaar. 

 

En als je je favoriete alternatieve kerstboom in optimale staat wilt behouden, bewaar hem dan in een veilige self storage unit tot het volgende jaar. 

 

Neem contact op met onze 1BOX klantenservice voor onze handige opslagoplossingen en bereid je voor op zorgeloze en feestelijke kerstdagen!