Woontrend: tiny houses – zo pas je dit zelf toe

Compact en klein wonen heeft vele voordelen. We vertellen je in dit artikel alles over deze tiny house woontrend en geven je handige tips hoe je zelf een beetje ‘tiny house’ toepast in je leven, met een inboedelopslag.

Geschreven door
1BOX_RIFF
Geschreven op
29-10-2020

 

Wat is een tiny house?

Wist je dat er een heuse Tiny House Movement bestaat? Deze beweging stimuleert het wonen in kleine huisjes. De filosofie van een tiny house is ‘minder huis, meer leven’, een tiny house heeft vaak maar een oppervlakte tussen de 15 en 50 m2. Tiny house is begonnen als tegenbeweging tegen de ‘bigger the better’ mentaliteit. Vooral in landen en steden waar de ruimte schaars is, zijn tiny houses een echte hit. Een tiny house is naast een statement, ook goedkoper om te bouwen en heeft ook een stuk lagere onderhoudskosten. En de tijd die je kwijt bent met schoonmaken is ook een stuk minder!

 

Duurzaam en milieuvriendelijk

Bij een tiny house komen diverse duurzame aspecten bij elkaar. De huizen zijn energiezuinig, materiaal besparend en vaak ook deels zelfvoorzienend. Een tiny house is in veel gevallen niet aangesloten op waterleidingen en het elektriciteitsnet, dit vereist creatieve oplossingen. Denk aan zonnepanelen die stroom leveren voor de boiler, maar ook bijvoorbeeld aan het filteren van regenwater naar drinkwater.

 

Pas een beetje ‘tiny house’ toe in je eigen leven

Het is een hele stap om in één keer van een huis met een normale grote over te stappen naar een tiny house. Begin daarom klein door enkele tiny house filosofieën toe te passen in je eigen leven! We geven je hieronder enkele tips hoe je dit kan doen.

 

Tip #1: Wat heb ik nu écht nodig?

Bepaal wat je nu echt nodig hebt qua spullen. Je kent het wel, een zolder die uitpuilt met spullen die je misschien ‘ooit nog wel een keer nodig hebt’.  We bewaren vaak alles omdat we er simpelweg de ruimte voor hebben. Kijk eens kritisch wat je nu echt gebruikt en begin met een grote schoonmaak.

 

Tip #2: Inboedel opslaan

Berg spullen op die je niet regelmatig gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een skibox en wintersportspullen: dit gebruik je hoogstens 1 keer per jaar, maar wil je wel graag bewaren. Zonde als deze spullen in huis ruimte innemen, terwijl je deze ook gemakkelijk in een inboedelopslag kan plaatsen. Andere spullen die je goed in een inboedelopslag kwijt kan zijn zaken zoals administratie, hobbyprojecten en tuinspullen.

Wil je meer weten over het opslaan van je inboedel? Neem dan contact op met 1BOX. Wij vertellen je graag over alle mogelijkheden voor het opslaan van inboedel.