Tips voor een rommelmarkt of kofferbakverkoop

Nu de feestdagen er bijna opzitten is het tijd om de balans op te maken. 10 paar nieuwe sokken, kilo’s nieuw speelgoed en wel vijftien nieuwe boeken. Dat allemaal bovenop de bestaand berg spullen. Kortom, het is tijd voor een kofferbakverkoop. Lees in dit artikel de beste tips om te zorgen dat je van je spullen afkomt. Hergebruik is ten slotte goed voor je portemonnee en het milieu.

Geschreven door
1BOX_RIFF
Geschreven op
29-10-2020

 1.   Maak de balans op

De eerste stap in het proces is te bepalen wat er wel, en wat er liever niet weg kan. Hoewel een opgeruimde garage erg fijn kan voelen is de tip om zorgvuldig te selecteren. Niet alleen sentimentele waarde speelt hierbij een rol, ook de investering is het overwegen waard. Lego, duplo en ander speelgoed kosten handen vol geld en zijn redelijk tijdloos. Bewaar het daarom goed want zodra er kleinkinderen zijn komen de legopoppetjes goed van pas. Kleding daarentegen kan gemakkelijk doorverkocht worden. Je kunt zelf externe mini opslag huren voor het geval de garage echt leeg moet.

2.   Bepaal de prijs

Je kunt er voor kiezen om je spulletjes gewoon te etaleren maar een prijskaartje schept duidelijkheid. Je hoeft zo niet telkens de prijs te benoemen en voorbijgangers weten aan welke prijscategorie ze moeten denken. Los van de prijskaartjes is het wel goed een beeld van de prijs te hebben bij ieder item dat je gaat verkopen. Zeker wanneer je met meerdere personen gaat verkopen is eenduidigheid belangrijk. Dat voorkomt geruzie. Onthoud tot slot dat een rommelmarkt geen rommelmarkt zou zijn als er niet onderhandeld mag worden.

3.   Maak gebruik van slimme marketing

Het leuke aan het verkopen van je spulletjes is dat je vrij bent om er je eigen draai aan te geven. Bedenk daarom enkele leuke acties waarmee je bezoekers kunt verrassen. “2 Broeken halen - 1 betalen” of “koop 1 schoen en krijg de 2e gratis”. Wat je ook bedenkt zorg dat de kreten goed opvallen met behulp van posters.

4.   Organiseer en presenteer

Een gestructureerde kraam zorgt ervoor dat mensen je aanbod in één overzicht kunnen zien. Deel de kraam of je kleedje daarom in categorieën in. Zorg dat speelgoed bij elkaar ligt en hang alle kleding aan hetzelfde rek. Denk er daarnaast aan dat je breekbare spullen zoals glaswerk en servies in het midden van de tafel plaatst. Daarmee voorkom je dat bezoekers er per ongeluk tegenaan lopen.

Staat alles netjes op tafel? Dan is het tijd om de kraam te versieren en je spullen te presenteren zodat je opvalt tussen de overige kraampjes. Bedenk goed wat je gaat verkopen en pas daar de stijl van de versiering op aan. Verkoop je vintage spullen, dan sluit een vintage thema het beste aan. Kies je voor stijlvol? Maak je kraam dan niet te speels.

 

5.   Zorg voor voldoende kleingeld

Hoewel we in een digitale wereld leven betalen bezoekers van kofferbakverkopen en marktkraampjes met contant geld. Zorg dus dat je over voldoende kleingeld beschikt om mensen terug te betalen. Je kunt naar de bank gaan om muntgeld aan te vragen maar dit kost geld. In plaats daarvan kun je beter een aantal maanden van tevoren beginnen met het sparen van kleingeld. Een andere tip is om het muntgeld uit het spaarpotje van de kinderen om te ruilen naar briefgeld.

Zijn al je spullen je te dierbaar of heeft de opgebouwde speelgoedverzameling handen vol geld gekost? Dan is weggooien of verkopen juist zonde. Je kunt ze dan beter tijdelijk opslaan in een garagebox van 1Box.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]