Ontspullen doe je zo! 5 handige tips

‘Ontspullen’: leven met minder spullen en actief aan de slag gaan met het wegdoen van spullen die je eigenlijk niet 'nodig' hebt. Deze trend is zo herkenbaar dat het zich inmiddels heeft gevormd tot werkwoord. We geven je 5 handige tips om zelf aan de slag te gaan met ontspullen!

Geschreven door
1BOX_RIFF
Geschreven op
29-10-2020

#1 Maak er een ‘challenge’ van

Een uitdaging werkt altijd goed bij mensen. Het is natuurlijk lastig om direct alles om te gooien, probeer het dus eerst met een ‘challenge’ van bijvoorbeeld 30 dagen. Probeer elke dag wat weg te gooien, te verkopen of weg te geven. Na deze periode is het makkelijker om ontspullen vaker in je leven toe te passen.

#2 Spullen opslaan in een opslagruimte

Sommige producten gebruik je niet vaak, maar zijn zonde om weg te gooien. Denk bijvoorbeeld aan skispullen, tuingereedschap en koffers. Kies voor een andere manier van ontspullen, door deze spullen te bewaren in een opslagruimte. Met spullen opslaan bespaar je veel ruimte in huis. Ideaal!

#3 Pak het per ruimte aan

Probeer niet alles meteen te doen, want dan wordt het een enorm project. Pak het per ruimte aan. Begin bijvoorbeeld met de woonkamer, dan de voorraadkast in de keuken en daarna de stapels met kleding in je slaapkamer. Maak een lijst met concrete punten wat er moet gebeuren in deze ruimtes.

#4 Schrijf de positieve kanten van ontspullen op

Schoonmaken en opruimen: het zijn taken die nooit tot een hobby gaan behoren. Focus je op de positieve kant van ontspullen: een opgeruimd huis, meer ruimte, een zakcentje wanneer je spullen verkoopt en een goed gevoel voor anderen.

#5 Nieuwe spullen? One in, one out

Heb je iets nieuw gekocht, zoals een trui? Gooi je dan ook iets weg in dezelfde categorie. Kijk in dit geval kritisch naar je kledingkast, naar dingen die je al lang niet meer aan hebt gehad (zoals die eeuwige ‘klustrui’). Kleren die je langer dan een jaar niet hebt gedragen kunnen sowieso weg!