Samenwonen en verhuizen: praktische én financiële zaken

Als je gaat samenwonen komt er veel op je af. Een geweldige tijd waarin je samen één plek gaat hebben waar je je beiden thuis kunt voelen. Je kijkt kritisch naar je huidige meubels, gaat misschien wel shoppen voor toch die nieuwe tafel en stoelen. En wat moet je doen met die grote kledingkast die je eigenlijk niet wilt missen? Bij 1Box is daar uiteraard een slimme (opslag)oplossing voor, ook bij jou in de buurt.

Geschreven door
1BOX_RIFF
Geschreven op
29-10-2020

 

Naast deze praktische zaken loont het ook de moeite om te kijken of je samen slim kunt besparen nu er ook in jullie financiële situatie veel verandert. Kies je er bijvoorbeeld voor je huidige verzekeringen om te zetten, aan te passen of juist op te zeggen? Met een verzekering kun je een bepaald risico afdekken. Hieronder zetten we vijf verzekeringen op rij die je niet mag vergeten bij een verhuizing.

 

Inboedelverzekering

Ga je samenwonen? Dan neem je meestal veel bezittingen mee naar je nieuwe woning. Voor je nieuwe woning is het dan ook slim om een inboedelverzekering af te sluiten hierbij zijn “roerende zaken” verzekerd bij bijvoorbeeld diefstal, inbraak, wateroverlast, brand en storm. Onder roerende zaken verstaan we spullen die niet nagelvast aan je woning zitten zoals meubilair, kleding en telefoon.

 

Opstalverzekering

Het verschil tussen een opstalverzekering en een inboedelverzekering is niet moeilijk. Als het vastzit aan je woning (bijv. regenpijp, schuur, dak, keuken) dan valt het onder een opstalverzekering. Bij schade aan je huis door bijvoorbeeld storm, brand, inbraak of blikseminslag kan de schade vergoed worden door een opstalverzekering. Verhuis je samen naar een nieuwe woning dan kan het de moeite waard zijn een opstalverzekering af te sluiten. Inboedel- en opstalverzekering zijn namelijk gekoppeld aan je adres. Als je een adreswijziging doorgeeft dan ben je dus niet meer verzekerd. De hoogte van je premie wordt mede bepaald door de grootte van de woning en je woonplaats.

 

Aansprakelijkheidsverzekering

Met een aansprakelijkheidsverzekering (niet verplicht overigens) ben je verzekerd voor schade die je onvrijwillig bij anderen of hun bezittingen aanbrengt. Ga je verhuizen? Kijk dan goed of de verzekering nog actueel is voor je nieuwe situatie. Gemiddeld genomen zijn de kosten voor een passende aansprakelijkheidsverzekering nog geen €50 per jaar.

 

Overlijdensrisicoverzekering

Ga je samenwonen en koop je tevens een nieuwe woning? Bij een hypotheekaanvraag bij de aankoop van een woning is een overlijdensrisicoverzekering voor de bank vaak een verplichte verzekering. Wanneer de verzekerde overlijdt wordt dan een bepaald bedrag uitgekeerd aan de nabestaanden. Met dit bedrag kan vervolgens de gehele of gedeeltelijke hypotheekschuld worden afgelost. Belangrijk: een overlijdensrisicoverzekering is geen uitvaartverzekering.

 

Uitvaartverzekering

Als je gaat verhuizen, omdat je gaat samenwonen dan verandert ook vaak je financiële situatie. Een uitvaartverzekering wordt dan regelmatig vergeten. Het is wel goed om te beseffen dat een uitvaart in Nederland al gauw tussen de € 6.500 en € 11.000 euro kost. Indien je dit bedrag niet op de spaarrekening hebt staan is het afsluiten van een uitvaartverzekering wellicht een goed idee. Met een uitvaartverzekering worden namelijk de kosten van je uitvaart gedekt, zodat je nabestaanden zorgen uit handen worden genomen in een moeilijke periode.