Efficiënt omgaan met je woonruimte

Efficiënt omgaan met je woonruimte

Een huis kopen in deze tijd kost veel tijd, energie en geld! De huizenmarkt is goed overspannen en dat kan tot frustratie of andere keuzes leiden. Waar je enthousiast en met een flinke wensenlijst begon aan jouw huizenzoektocht, kan het na verloop van tijd zijn dat je toch beslist om het over een andere boeg te gooien. Vaak willen we groter wonen, want we hebben te veel spullen dus willen we meer ruimte. Of er komt een kleine opkomst en is een extra slaapkamer een must. Juist door slim en efficiënt met je huidige woonruimte om te gaan, door het praktischer in te delen of slimmer op te ruimen kan je ook veel ruimte winnen waardoor verhuizen wellicht niet direct nodig is.

Geschreven door
Thijs
Geschreven op
01-04-2022

Slim met minder m2 omgaan
Om het maximale woonplezier uit jouw vierkante meters te halen moet je slim omgaan met de ruimte. Je moet enerzijds slim met de indeling omgaan en anderzijds kritisch naar het aantal meubels en spullen kijken. Heb je alles nodig? Of doe je er verstandig aan om een gedeelte van je spullen tijdelijk op te slaan, om zo meer ruimte te ervaren. Door te kiezen voor slimme en functionele opbergoplossingen kan je wisselen met bijvoorbeeld seizoensspullen (winter & zomer).

Tiny house
De laatste jaren is het een trend om in een “Tiny House” te wonen. Een verlangen naar minimalisme, duurzamer wonen en ontspullen komt hierin samen. Deze trend leent veel tips om je eigen huis met weinig vierkante meters in een ander daglicht te zien. In een Tiny House woon en leef je alleen met de spullen die je echt nodig hebt.

Het stimuleert je om bewuster te leven. Dit principe kan je ook voor een kleiner huis toepassen. Wees kritisch op de spullen die je daadwerkelijk nodig hebt en gebruikt. Heb je echt zoveel boeken of schoenen nodig of zouden deze naar een opslag kunnen bijvoorbeeld?

Voorzichtig afscheid
De opruimkoniging Marie Kondo gaat in haar missie rigoureus te werk en als iets niet een “spark of joy” geeft moet het weg. Vaak stellen we daardoor opruimen uit, want we twijfelen of iets toch nog handig is om te bewaren. “Misschien heb je het nog een keer nodig en dan is het wel handig dat je het hebt.”

Weggooien voelt dan niet goed of zonde, door voor een externe opslagruimte te kiezen kan je een tussenstap nemen. De spullen zijn weg uit je huis, maar je hoeft nog niet volledig afscheid te nemen. Wel is het verstandig om de regel aan te houden, dat als je iets een jaar (of 2) niet hebt gebruikt je het hoogstwaarschijnlijk ook niet het komende jaar nodig gaat hebben. Dan kan iets beter direct een andere bestemming krijgen.

Een baby heeft wel/niet veel nodig
Een reden dat we vaak meer vierkante meters in huis willen is dat er een baby opkomst is. Ook al is een baby nog heel klein, ze hebben behoorlijk wat spullen nodig en daardoor is een kleine ruimte snel vol.

Je gunt je kindje het allerbeste en je wilt vaak alles in huis hebben voor deze nieuwe situatie. Als eenmaal de kleine er is, zal je erachter komen dat een baby helemaal niet zoveel nodig heeft. Door samen met iemand die al een kindje heeft naar de uitzetlijst te kijken, helpt het om niet als een kip zonder kop alles aan te schaffen.

Tegenwoordig kan je ook ontzettend veel spullen zoals babynestjes lenen, waardoor je spullen alleen in huis hebt voor de periode dat je ze ook daadwerkelijk gebruikt en daarna lever je het weer in.

Professional organizer
Wil jij meer ruimte en woonplezier in je huidige huis beleven en de huizenzoektocht nog even uitstellen? Overweeg dan eens om je huidige huis flink op de schop te nemen door met een professional organizer aan de slag te gaan. Als geen ander weten zij handig met een kleine ruimte om te gaan door bijvoorbeeld slimme opbergoplossingen. Zij zorgen voor meer rust, overzicht en structuur en denken mee om jouw huis slim in te delen.

In de basis ga je efficiënt met je woonruimte om door kritisch te blijven op de spullen die je hebt of denkt nodig te hebben. Daarnaast kan je ruimte winnen door het gebruik van een externe opslag waardoor je ruimte in een studeerkamer, schuur of zolder vrijmaakt. Benieuwd naar de mogelijkheden om meer vierkante meters in huis te krijgen door een opslagruimte te huren?

Bekijk hier hoe het werkt of neem contact met ons op, onze specialisten denken graag met je mee.