De wasmachine verhuizen: zo doe je dat veilig! 

De wasmachine verhuizen: zo doe je dat veilig! 

Een wasmachine verhuizen is veel lastiger dan verhuisdozen of meubels. Een wasmachine is namelijk extreem zwaar, groot en moeilijk te hanteren. Vooral als je hem de trap op moet tillen, kan dat behoorlijk uitdagend zijn. 

Geschreven door
Maajidahs
Geschreven op
18-10-2023

 

Een wasmachine is behoorlijk gevoelig en een kleine misstap kan al grote schade veroorzaken die niet makkelijk te herstellen is. Daarnaast loop je het risico op blessures als je de wasmachine niet op de juiste manier vervoert. 

 

Hoe kun je het beste een wasmachine verhuizen? De makkelijkste manier is om een bedrijf in te huren en je wasmachine te laten verhuizen. Echter, niet iedereen heeft het budget om die extra kosten te kunnen betalen. In deze blog geven we je daarom alle essentiële tips en tricks die je helpen je wasmachine op de juiste manier te verhuizen. Blijf lezen om te leren hoe je deze ontmoedigende taak veilig tot een succesvol einde kunt brengen.

 

Waarom een wasmachine verhuizen moeilijk kan zijn?

Foto van twee personen die samenwerken om een zware wasmachine te tillen

 

Het verhuizen van een wasmachine is geen eenvoudige taak vanwege het gewicht en het risico op schade of lekkages als je niet voorzichtig bent. Hieronder behandelen we de meest gebruikelijke problemen waar mensen tegenaan lopen bij het verplaatsen van hun wasmachine.

Gewicht

Een wasmachine weegt gemiddeld tussen de 70 en 90 kilo. Tenzij je over de spierkracht van een bodybuilder beschikt, is het dus verstandig om de wasmachine met minimaal twee personen te tillen. 

 

Is jouw wasmachine echt te zwaar? Check dan of je de betonnen gewichten in je wasmachine kunt losschroeven om ze apart te verhuizen. Dat scheelt aanzienlijk bij het sjouwen. Wees je er wel van bewust dat de machine hierdoor makkelijker omvalt en zorg dat dat niet gebeurt!

 

Afmetingen

Behalve het gewicht, kan het formaat van de wasmachine het verhuizen ook moeilijker maken. Vooral in oudere huizen zal de wasmachine lastiger door gangen, trappenhuizen en deuropeningen te verplaatsen zijn. Het is daarom belangrijk om vooraf de exacte afmetingen van de doorgangen in zowel je oude als nieuwe huis te weten. 

 

Vergeet ook niet de afmetingen van de wasmachine zelf op te meten. 

 

Past het echt niet? Dan ben je waarschijnlijk genoodzaakt een bedrijf in te huren om je wasmachine te laten verhuizen. Zij hebben speciale apparatuur, zoals een verhuislift, waarmee de wasmachine via het raam naar beneden en weer omhoog getild kan worden. Je wasmachine laten verhuizen brengt natuurlijk wel extra kosten met zich mee. 

 

Kwetsbare onderdelen

Je zou het op het eerste gezicht niet zeggen, maar een wasmachine is een vrij gevoelig apparaat met behoorlijk wat kwetsbare onderdelen. Het is daarom heel belangrijk om te proberen deze zoveel mogelijk rechtop te houden tijdens het verhuizen. 

 

Een lichte kanteling is ok, maar je wasmachine liggend vervoeren mag niet. Zorg dat de wasmachine stevig rechtop staat in de verhuiswagen. Plat neerleggen kan ervoor zorgen dat leidingen en kabels worden samengedrukt en beschadigd raken.

 

Voor het veilig verhuizen van je wasmachine is het sowieso verstandig om de snoeren en de afvoer goed vast te zetten. Op die manier voorkom je struikelgevaar en kun je zonder problemen manoeuvreren.

 

Als extra voorzorgsmaatregel is het ook aan te raden om de deur en het zeeplaatje van de wasmachine vast te plakken. Dit voorkomt onbedoeld openen tijdens het tillen en vervoeren.

 

Beheersing

Het gewicht en formaat van de wasmachine maken het lastig om hem goed te kunnen hanteren. Het ontbreekt immers vaak aan handvatten. Een ongelukje (lees: schade aan je nieuwe huis) zit in een klein hoekje. Een kleine misrekening in een bocht of een moment van onoplettendheid kan al resulteren in een lelijke kras op je (nieuwe) muren.

 

Door de hoeken van de wasmachine te beschermen met hoogwaardig verpakkingsmateriaal zoals verhuisdekens, bubbeltjesfolie of piepschuim, voorkom je niet alleen schade aan de wasmachine zelf, maar ook aan je interieur. 

 

Waterschade

Een wasmachine zit vol met water. Als je hem niet voldoende leeg maakt voordat je de machine gaat verhuizen, kan hij tijdens het vervoer gaan lekken en worden je andere spullen nat. Bovendien zorgt dat water voor extra gewicht. 

 

Wasmachine verhuizen in 9 stappen

Een wasmachine die op een steekwagen wordt geladen

 

Het verhuizen van een wasmachine kan misschien een ontmoedigende taak lijken, maar met de juiste stappen en voorzorgsmaatregelen kun je dit karwei soepel en veilig volbrengen. Hieronder geven we je negen essentiële stappen om je wasmachine zonder problemen veilig te verhuizen, zodat je je apparaat, je rug en je huis kunt beschermen.

 

Stap 1. Verzamel essentiële tools en benodigdheden 

Het verzamelen van essentiële tools en benodigdheden is de sleutel tot een succesvolle verhuizing van je wasmachine. 

 

Onmisbaar zijn: 

 • - Een steekwagen of trolley om het gewicht van de wasmachine te dragen, 
 • - Verhuisriemen of spanbanden om de lading te stabiliseren, 
 • - Emmers en handdoeken om water af te voeren dat zich mogelijk in de machine heeft opgehoopt, 
 • - Hoogwaardig verpakkingsmateriaal, verhuisdekens of ander beschermingsmateriaal.
 • - Schroevendraaiers en ander gereedschap om de benodigde aansluitingen los te maken.

 

Om je wasmachine veilig te vervoeren, is ook aan te raden een stevige verhuisbus of aanhanger te huren

 

Met de juiste uitrusting verhoog je niet alleen de veiligheid van het verhuisproces, maar minimaliseer je ook het risico op schade aan de wasmachine en je omgeving.

 

Stap 2. Maak de wasmachine schoon

Maak de wasmachine goed schoon voor de verhuizing. Maak met een vochtige microvezeldoek de manchetrand goed schoon en spoel het laatje of zeepbakje uit. 

 

Om de trommel schoon te maken, kan je één of twee dagen voor de verhuizing een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel gooien en een wasprogramma op 90 graden draaien.

 

Stap 3. Leeg de wasmachine 

Zorg dat er tijdens de verhuizing geen water meer in de machine zit door de volgende stappen te volgen:

 

 • - Sluit de waterkraan.
 • - Ontkoppel de aanvoerslang van de waterkraan en houd een emmer gereed om eventueel achtergebleven water op te vangen.
 • - Verwijder de afvoerslang uit de afvoer en laat het water in de emmer lopen.
 • - Plaats een handdoek of een plastic bakje onder het filter aan de voorkant van de wasmachine om eventueel achtergebleven water op te vangen. Je vindt het filter achter een klep rechtsonder aan de voorkant van de machine.

 

Let op! Het duurt even voordat de wasmachine volledig vrij van water is. Het is dus belangrijk om hier op tijd mee te beginnen. 

 

Stap 4. Koppel de wasmachine los 

 

Het loskoppelen van de wasmachine vereist zorgvuldige aandacht voor de veiligheid. Begin met het uitschakelen van de wasmachine door deze uit het stopcontact te halen. Vergeet niet om voorzichtig om te gaan met eventuele elektronische componenten, zoals bedieningspanelen, om beschadiging te voorkomen. 

 

Daarna is het essentieel om de waterleidingen zorgvuldig los te maken om lekkages te voorkomen. 

 

Stap 5. Wasmachine trommel vastzetten 

 

Een van de belangrijkste stappen voor het verhuizen van je wasmachine is het vastzetten van de trommel. Doe je dit niet, dan kan het overmatig bewegen zorgen voor onherstelbare schade. 

 

De beste manier om de trommel vast te zetten, is met de transportbouten waarmee de wasmachine werd geleverd toen je hem nieuw kocht. Hoe en waar je de bouten precies moet vastzetten, kan je lezen in de handleiding van je wasmachine. 

 

Als je je wasmachine al enkele jaren hebt, is de kans groot dat je de transportbouten niet meer kunt vinden. Dan is het voor de meeste merken wel mogelijk om nieuwe bouten te bestellen.

 

Wasmachine verhuizen zonder bouten? Dat raden wij af. Heb je écht geen andere mogelijkheid? Wees je er dan van bewust dat het risico op schade groot is. 

 

Zorg er in elk geval voor dat de machine niet liggend wordt vervoerd en dat er een schuimmatje onder de machine wordt geplaatst om de invloed van trillingen op de trommel te verminderen.

 

Stap 6. De wasmachine optillen

 

Een wasmachine is zwaar en als je niet de juiste technieken gebruikt om hem te tillen, kan je machine of - nog erger- je lijf onverhoopt schade oplopen. Til de wasmachine altijd met minimaal twee mensen. 

 

Er zijn daarnaast verschillende handige hulpmiddelen beschikbaar om het tillen van een wasmachine eenvoudiger te maken. Er bestaat bijvoorbeeld een speciale transportzak voor wasmachines die specifiek is ontwikkeld om je wasmachine op een ergonomische manier te verplaatsen, inclusief het dragen op en neer van trappen.

 

Ook met een speciale traploper of trapsteekwagen kan je de wasmachine moeiteloos de trap op verhuizen. Deze kun je aanschaffen, maar ze zijn ook te huur. Informeer bij de bouwmarkt of verhuisbedrijf of je er een kunt huren.

 

Stap 7. De wasmachine verplaatsen

 

Voor het veilig en efficiënt verplaatsen van je wasmachine zonder risico op letsel of schade moet je de volgende zaken niet vergeten:

 

 • - Zorg ervoor dat je de wasmachine stevig op de steekwagen vastzet voordat je hem verplaatst. Zo voorkom je schade aan je huis of de machine zelf.
 • - Als je meer ruimte in je huis nodig hebt tijdens het wasmachine verhuizen, kun je overwegen om een inboedel opslagruimte te huren.
 • - Bescherm de van je wasmachine tegen schade met een laag bubbeltjesplastic of beschermfolie. Een bijkomend voordeel hiervan is dat dit de kans op schade aan muren en deuren vermindert.

 

Stap 8. Vervoer 

 

We zeiden het al eerder, maar het is heel erg belangrijk om een wasmachine rechtop te vervoeren. Dit voorkomt schade aan de trommel en leidingen. 

 

Zorg verder dat je de wasmachine stevig vastzet tijdens het vervoer. Als je de wasmachine verhuist op een aanhanger, is het gebruik van spanbanden aan te raden om hem goed vast te zetten en schuiven of omvallen te voorkomen. 

 

Zorg ook dat de machine niet te veel trillingen ondervindt tijdens het transport. Je kunt een matje onder de machine plaatsen om een deel van de trillingen op te vangen en zo extra bescherming te bieden.

 

Stap 9. Sluit de wasmachine aan in je nieuwe huis 

 

Zodra je de wasmachine op de gewenste plek in je nieuwe huis hebt staan, is het tijd om hem opnieuw aan te sluiten. 

 

Je wasmachine moet worden geplaatst op een plek met een geschikte water toe- en afvoer en op een vlakke ondergrond. Als je geen geschikte ruimte hebt, maak dan ruimte door overbodige spullen op te slaan in een self storage

 

Vergeet vooral niet om de transportbouten los te koppelen voordat je de wasmachine weer gebruikt. Als je ze per ongeluk laat zitten en een was gaat draaien, kan je de wasmachine beschadigen. Controleer ook of de wasmachine waterpas staat om onnodig lawaai te voorkomen. Sluit tot slot de afvoerslang aan, en je bent klaar om te wassen.

 

Hoe 1BOX Self Storage jouw verhuizing kan vereenvoudigen 

Afbeelding van een wasmachine, veilig vastgezet op een aanhangwagen met op de achtergrond een 1BOX storage faciliteit

 

Verhuizen naar een nieuw huis, vooral met grote spullen zoals meubels of een wasmachine, kan een uitdaging zijn. Gelukkig is er een handige oplossing om het proces gemakkelijker te maken: 1BOX Self Storage

 

Een opslagruimte huren bij 1BOX biedt verschillende voordelen tijdens een verhuizing, zoals:

 

 • - Tijdelijke Opslag: Als je in een overgangsfase zit en je nieuwe huis nog niet helemaal klaar is, is self storage een veilige plek om je spullen op te slaan totdat je kunt verhuizen.
 • - Ontspullen: Je kunt stapsgewijs spullen naar de opslag verplaatsen, waardoor je huis opgeruimder wordt en aantrekkelijker is voor potentiële kopers.
 • Bescherming van waardevolle spullen: Waardevolle of breekbare items kunnen veilig worden bewaard, weg van de chaos van de verhuizing, waardoor het risico op beschadiging wordt verminderd.
 • - Flexibele Ruimte: Self storage units zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, zodat je precies genoeg ruimte hebt voor je spullen.

 

Veilig je wasmachine verhuizen met 1BOX 

Kortom, het is ontzettend belangrijk om je wasmachine veilig en verantwoord te verhuizen, niet alleen voor de machine zelf, maar ook voor de veiligheid van jouzelf en jouw omgeving. 

 

Volg de bovenstaande tips en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je ervoor zorgen dat de verhuizing van je wasmachine soepel en veilig verloopt. Geef prioriteit aan het correct loskoppelen, vervoeren en opnieuw aansluiten om zowel je machine als jouw stressniveau te beschermen.

Klaar voor een stressvrije wasmachine verhuizing? Neem contact op met 1BOX, vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan en zet de eerste stap naar een soepele, georganiseerde verhuizing.