Verzamelwoede? Met deze tips houd je het in de hand!

Veel spullen in je huis of bedrijf zorgen ervoor dat je minder ruimte overhoudt en het overzicht sneller verliest. De inmiddels populaire stroming van minimalisten gaat uit van het idee dat het leven simpeler wordt met minder spullen. Is dat precies waar jij behoefte aan hebt? Lees dan deze tips om jouw verzamelwoede in de hand te houden.

Geschreven door
1BOX_RIFF
Geschreven op
29-10-2020

1 jaar niet gebruikt? Weggooien!

Begin met een grote schoonmaak! Bekijk welke spullen je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Alles wat je het afgelopen jaar niet hebt gebruikt kan weg. Dat klinkt heel streng, maar als je het een jaar lang niet hebt gemist, hoe groot is de kans dat je het komende jaar wel nodig gaat hebben?

Voegt het iets toe aan je leven?

Dit trucje kan je toepassen bij het kopen van nieuwe producten én het opruimen van oude spullen. Vraag jezelf af: voegt het iets toe aan mijn leven? Is het antwoord ‘nee’ dan hoort het niet thuis in jouw huis. Heb je veel decoratie zoals kaarsjes, vazen, schilderijen? Kies dan alleen de allermooiste uit. Een decoratief artikel komt het beste tot zijn recht in een rustige omgeving. Vele spullen naast elkaar werkt dus averechts!

Ga voor kwaliteit

Kwaliteit gaat altijd boven kwantiteit. Dit geldt bijvoorbeeld voor kleding, maar ook gereedschap en kantoorbenodigdheden. Je hebt meer aan 5 goede, fijne truien die je prima kan combineren met andere kledingstukken dan 20 truien die je (bijna) nooit draagt omdat ze net niet aan je eisen voldoen. Kortom: koop alleen spullen waar je helemaal tevreden over bent en ga voor kwaliteit.

Maak gebruik van mini opslag

Heb je spullen die je weinig gebruikt, maar die wel belangrijk voor je zijn? Sla ze extern op! Met mini opslag blijven je spullen droog, schoon en veilig, zonder dat ze ongewenst veel plek in beslag nemen. Mini opslag is ideaal voor seizoenartikelen zoals een snowboard of een skipak, maar ook voor erfstukken en andere spullen van (emotionele) waarde.

 

Sla je archief extern op

Als persoon en op je werk krijg je te maken met administratie. Voor je maandelijkse financiën, een spaarplan of verzekeringen bijvoorbeeld. Het is belangrijk om je administratie goed te bewaren, maar het is zonde om hier je kostbare kastruimte voor op te offeren. Eerlijk is eerlijk: hoe vaak kijk je nog naar je administratie van vorig jaar? Waarschijnlijk nooit! Sla je archief daarom extern op. Een kleine opslagruimte (archiefopslag) hoeft helemaal niet veel te kosten.

Lees meer handige tips over het beheren van je zakelijke én privé spullen op ons blog of neem een kijkje op onze website.