10 Praktische tips voor het opbergen van speelgoed in de woonkamer

10 Praktische tips voor het opbergen van speelgoed in de woonkamer

Ken je dat probleem? Dat het bijna onmogelijk lijkt om je woonkamer netjes te houden sinds je kinderen hebt? Wij herkennen dat maar al te goed! Je huis opruimen met kinderen voelt soms echt als tanden poetsen terwijl je een oreo eet.

Geschreven door
Maajidahs
Geschreven op
20-06-2024

 

 

Een moeder loopt door de woonkamer en stapt op een blokje lego.

 

 

Maar geen zorgen! Met deze tien slimme 1BOX Self-Storage tips voor het opbergen van speelgoed in de woonkamer kun jij toch genieten van een opgeruimde en georganiseerde leefruimte. Bovendien houd je tijd over voor leuke dingen en kun je door je huis lopen zonder je nek te breken over losliggend speelgoed!

 

 

Ideeën voor het opbergen van speelgoed in de woonkamer

 

 

Met kinderen is alles lastiger. De deur uit gaan? Denk maar niet dat iedereen binnen 5 minuten in de auto zit, dat kost minstens een uur. De woonkamer opruimen is nog zo’n ding dat steeds onmogelijker wordt. En naarmate er meer kinderen bijkomen en de kinderen groter worden, lijkt de hoeveelheid speelgoed zich per dag te verdubbelen. 

 

Gelukkig is het écht mogelijk om het speelgoed zo slim op te bergen dat je woonkamer leefbaar blijft. Hier zijn enkele tips om het speelgoed opgeruimd te houden:

 

 

Speelgoed opbergen tip #1. Kies een goede toy storage box

 

Het slim opbergen van speelgoed kan de look van je woonkamer transformeren en het spelen een stuk leuker maken voor je kinderen. Neem bijvoorbeeld de klassieke speelgoedkist: dit is niet alleen een snelle, tijdloze opberger om speelgoed op te ruimen, maar met een deksel houd je alles uit het zicht, waardoor je woonkamer er opgeruimd blijft uitzien. 

 

Doorzichtige speelgoedbakken zijn ideale opbergers als je gemakkelijk wilt kunnen zien wat waar in zit. Dit maakt het ook simpel om alles op te ruimen. 

 

En voor de LEGO-liefhebbers zijn er speciale LEGO opruimboxen verkrijgbaar. Deze zijn niet alleen perfect voor het ordenen van die steeds groter wordende LEGO-verzameling, ze fungeren meteen ook als een creatief platform voor je kind om op te bouwen. 

 

Een goede toy storage box stimuleert dus niet alleen een nette ruimte, maar maakt het opruimen ook een interactief en leerzaam onderdeel van het spelen.

 

Speelgoed opbergen tip #2. Duidelijke labeling

 

Het gebruik van duidelijke labels op de toy storage bakken en -dozen is heel belangrijk voor het organiseren van speelgoed. Maak het voor de kleinste kids gemakkelijk door labels met plaatjes of foto’s te gebruiken, zo kunnen ze meteen zien waar elk speeltje hoort. 

 

Het wordt zo ook heel makkelijk om zelfstandig hun speelgoed op te ruimen en dat helpt niet alleen de woonkamer netjes te houden, maar het brengt ze (hopelijk) ook wat zelfredzaamheid en organisatorische vaardigheden bij.

 

Ouders en kinderen ruimen samen speelgoed op in de woonkamer.

Speelgoed opbergen tip #3. Investeer in multifunctionele meubels

 

Handige opslagmeubels kunnen een game changer zijn in de woonkamer van een druk gezin. Door te investeren in multifunctionele meubels zoals hockers, poefs, banken of salontafels met ingebouwde opbergruimte, kun je stijl en functionaliteit naadloos combineren. 

 

Deze meubels bieden niet alleen een hippe uitstraling maar hebben ook ruimte om al het speelgoed op te bergen in de woonkamer. Zo kun je genieten van een opgeruimde leefruimte waarin je kinderen toch vrije toegang hebben tot hun speelgoed. 

 

Het maakt ook het opruimen na speeltijd een fluitje van een cent en zorgt dat je woonkamer altijd gastvrij en netjes blijft, klaar voor onverwacht bezoek.

 

Speelgoed opbergen tip #4. Een roltafel

 

Het gebruik van een roltafeltje voor het opbergen van speelgoed is een fantastisch en speels idee voor elke woonkamer. Dit is niet alleen een leuke manier om speelgoed te organiseren, het maakt opruimen ook een avontuur en het staat hartstikke leuk! 

 

De kids zullen het geweldig vinden om het karretje door het huis te rollen en het vol te laden met hun favoriete speelgoed. Daarna kunnen ze alles weer netjes terugbrengen naar de speelhoek of -kamer.

 

Opgeruimde speelhoek voor kinderen met slimme oplossingen voor speelgoed opbergen.

 

Speelgoed opbergen tip #5. Geef alles een vaste, logische plek

 

Het idee van "voor alles een vaste plek" is eenvoudig maar effectief, en zorgt voor orde in de chaos van je woonkamer. Door de kinderen te leren dat elk stuk speelgoed een eigen 'huisje' heeft, creëer je een systeem waarin opruimen bijna vanzelf gaat. Het werkt echt—mits iedereen weet waar die plaats is en dat die plaats praktisch is. 

 

De LEGO op kleur of soort sorteren ziet er misschien prachtig uit, maar het is niet de meest logische of snelste manier om de LEGO na het spelen weer op te ruimen. Voor de kinderen is het immers makkelijker om alle LEGO-blokjes gewoon in één bak te gooien.

 

Speelgoed opbergen tip #6. Houd het toegankelijk 

 

Het is superbelangrijk dat je de speelgoed opbergplekken in je woonkamer toegankelijk en binnen handbereik van de kids houdt. Zo kunnen ze gemakkelijk zelf hun speelgoed pakken én weer opruimen. 

 

Zet bijvoorbeeld bakken neer op een hoogte waar ze zelf bij kunnen en gebruik duidelijke labels zodat ze precies weten waar alles terug moet. Dit geeft je kids ook nog eens een boost in zelfstandigheid - win-win!

 

Speelgoed opbergen tip #7. Hangende opbergers

 

Hangende opbergers zijn een echte uitkomst voor speelgoed opbergen in je woonkamer! Door speelgoed aan de muren te hangen met coole wandhaken of in vrolijke zakken, houd je de vloer vrij voor meer speelruimte. Het is niet alleen superhandig maar het ziet er ook nog eens leuk uit. 

 

Op hogere planken kun je spullen die buiten het bereik van kleine kinderhandjes moeten blijven, zoals bordspellen en knutselmateriaal, zetten. Zo blijft alles veilig en netjes opgeborgen, maar toch bereikbaar als het tijd is voor wat serieus speelplezier. 

 

Speelgoed opbergen tip #8. Regelmatige opruimsessies

 

Om te voorkomen dat je woonkamer binnen no time weer bezaaid is met speelgoed, zijn regelmatige opruimsessies een must. Trek per maand samen met de kids een middag uit om door al het speelgoed te gaan. Beslis samen wat blijft en wat (voorlopig) weg mag. Speelgoed waar echt geen interesse voor is, kan worden gedoneerd. 

 

Maak het opruimen leuk! Zet jullie favoriete muziek op of verander het opruimen in een spannend spel. Zo blijft de speelgoedcollectie niet alleen onder controle, maar leer je je kinderen ook de kunst van het organiseren en opruimen op een leuke en interactieve manier. En, je woonkamer blijft zo heerlijk opgeruimd!

 

Speelgoed opbergen tip #9. Organiseer een speelgoedruilfeestje

 

Speelgoedruilfeestjes zijn hot en niet zonder reden! Het is een perfecte gelegenheid om speelgoed op te ruimen. 

 

Na een flinke sessie ontspullen, brengt iedereen ongebruikt speelgoed mee dat nog in prima staat is en ruilt het voor iets nieuws dat andere kinderen hebben meegebracht. Het resultaat? Minder rommel thuis en fris speelgoed voor je kinderen.

 

Je kunt het feestje klein houden met een paar vrienden of groots aanpakken met de hele buurt. Om het eerlijk te houden, kun je een systeem met tokens of beurten gebruiken, zodat elk kind op zijn beurt kan kiezen. Maak het gezellig met wat tafels, stoelen en snackjes en je hebt een leuke bijeenkomst die zowel je huis opruimt als de buurt samenbrengt.

 

En denk eens aan de besparing! Met de hoge kosten van nieuw speelgoed maken deze ruilfeestjes een aanzienlijk verschil in je portemonnee en zijn ze bovendien hartstikke duurzaam!

 

Speelgoed opbergen tip #10. Roteer het speelgoed

 

Door regelmatig een deel van het speelgoed op te bergen en ander speelgoed weer tevoorschijn te halen, blijft je woonkamer netjes en overzichtelijk. 

 

Een extra bijkomstig voordeel is dat je kinderen het ‘oude’ speelgoed dat weer tevoorschijn komt, zullen ervaren als gloednieuw! Dit houdt niet alleen de speelhoek fris, maar zorgt er ook voor dat ze steeds opnieuw geïnteresseerd raken in hun ‘oude’ speelgoed. 

 

Een perfecte manier om zowel creativiteit te stimuleren als de chaos in toom te houden. Dus, roteer erop los en kijk hoe je woonkamer én je kinderen opbloeien!

 

Een veilige opslagruimte om speelgoed op te bergen

 

Geniet van extra speelgoed opslag bij 1BOX 

 

Barst jouw huis bijna uit zijn voegen van al het speelgoed? Geen nood, 1BOX Self-Storage biedt de perfecte oplossing voor je overtollige speelgoed. 

 

Onze flexibele huuropties en gemakkelijk toegankelijke locaties zorgen ervoor dat je altijd precies de juiste hoeveelheid opslagruimte huurt. Of je alleen tijdelijk wat speelgoed opzij wil zetten of een seizoensgebonden wissel wilt maken, je spullen zijn snel weer binnen handbereik.

 

Onze beveiligde opslag garandeert bovendien dat het speelgoed veilig en in uitstekende conditie blijft. 

 

Vertrouw daarom op 1BOX om het speelgoed in de woonkamer op te bergen en meer ruimte in huis te creëren. Bel 085 - 0161611 of vul een online formulier in voor meer informatie of een vrijblijvende offerte.